Durgun Dönemin İlginç Transfer Hareketliliği

Futbolun tüm dünya üzerinde endüstrileştiği ve ülke futbolunun da buna hızlı bir şekilde ayak uydurduğu 90 lı yılların ikinci yarısından bu yana belki de ilk defa bir yaz döneminde bu kadar az konuşuldu transfer meselesi. Elbette bu durgunluğun en önemli sebeplerinden birisi, yaz başından bu yana azalarak devam eden siyasi protestolar. Sadece transfer değil, tüm konular rafa kalktı belli bir süre. Futbol gündeminin 2 yıldır 1 numaralı gündem maddesi olan şike sürecinin nihai kararlara ulaşması ve TFF'nin yabancı kontenjanı ile ilgili kaçak dövüşmesi de transfer dönemini durgun kılan diğer önemli etkenler.

Transfer sezonu her ne kadar bu kadar durgun ve sessiz geçiyor görünse de özellikle Temmuz ayı başından bu yana ilginç ve bir o kadar da ses getirecek transfer hamleleri yapıldı. Kasımpaşa'nın başta Ryan Babel olmak üzere kadro kalitesi epey yukarı çekildi gibi görünüyor. Şüphesiz bu transfer politikasında UEFA tarafından malum kulüplere verilmesi söz konusu cezaların öngörüleri de etkili oldu -zira bu öngörü son derece normal-.

Avrupa kupalarından men edilen kulüpler sebebiyle bir çok kulübün kupalara katılım pozisyonları ve stratejileri değişti ve bu da hareketlenmeyi sağladı. Bursaspor'un Frey ve Taiwo'yu kadrosuna katması, Kayserispor'un çok öenmli Jaja hamlesi, Jaja'yı Kayserispor'a kaptıran Trabzonspor'un dünyaca ünlü Chelsea li yıldız Malouda'ya imza attırması bu hareketliliğin somut göstergeleri.

 
  TFF'nin 6+0+4 kararından geri adım atmaması şüphesiz en çok Galatsaray'ı etkiledi. Farfan, Nani, Mathieu ve Carlinhos gibi isimler çok sık telaffuz edilmelerine karşın bu transferler rafa kalkmak durumunda kaldı. Zaten en kaliteli kadroya sahip kulüp olan Galatsaray, stopere Chedjou ve orta sahaya çok iyi bir yerli alternatif olan Erman'ı takviye etti şu ana kadar. Asıl dikkat çekici nokta ise transfer belirsizliğinden sebep gözden çıkarılan Elmander'le dahi henüz yolların ayrılmamasıydı.

Aslında bu transfer döneminin en ilginç hareketliliği şikeden ceza alan Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta yaşanıyor. Fenerbahçe Avrupa kupalarından men edileceği aşikar olmasına rağmen Alper ve Bruno Alves gibi yüksek maliyetli transferlerle birlikte Holmen ve Kadlec gibi yabancı statüsündeki oyuncularla sözleşme imzaladı. Bunun yanında uzun zamandır aleni bir şekilde Oscar Cardozo ismi de konuşuluyor. Bu atakların sebebi hiç bir şey olmamış gibi davranıp, bu transferleri mağdur edebiyatının son halkası olarak kullanma isteği olabilir. Beşiktaş ise tarihinin en kötü maddi dönemini yaşıyor olmasına ve cezalı durumda olmasına rağmen Sezer Öztürk, Ömer Şişmanoğlu, Pedro Franco, Serdar Kurtuluş ve kiralık olarak Gökhan Töre ile anlaştı şu ana kadar. Onların hücum hattı için konuşulan somut isim ise Adebayor. Her iki kulüp aynı zamanda Ersun Yanal ve Slaven Biliç hamleleri ile teknik ekiplerini de yenilediler.

Anlaşılan çok değişik ve sürprizlere açık bir sezon bizi bekliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

SONSUZA DEK

SONSUZA DEK