6222, E-Bilet, Polis varken GEL DE ULTRAS ol

Eminim ki bir çoğunuz bu 6222 nolu yasanın ne olduğunu biliyorsunuzdur. Taraftarlığı bitirip statları sinema salonuna çevirmek için "Kulüpler Birliği" adlı ne işe yaradığı belli olmayan güruh tarafından devlet babaya yaptırılan yasa. Bu yasayı meşale yakanları içeri atsınlar diye yapanlar şike yaptıkları için içeriye girdiler bu da işin dramatik kısmı yada ava giderken avlanmak. Neyse o konuya sonra bakarız.

Bu yasa 14 Nisan 2011 yılında çıktığında, tribünlerden neredeyse çıt çıkmadı. İnsanlar bu yasanın ne olduğunu bile anlamadılar ta ki meşale yakanların canı yanınca, ta ki tribünde biriyle tartışınca, ta ki devlet babanın şefkatli kollarıyla tanışıncaya kadar.

"E kardeşim bu yasa da ne var ki ? Ne güzel sporda şiddeti bitirmek için yasa çıkmış" diyenlere koca bir hasssiktir çekiyorum. Bu yasa, maça gideni fişleme yasasıdır. Bu yasa yüzünden hiç beklemediğiniz bir anda sırf maça gittiğiniz için polis sizi evinizden alabilir. Nasıl mı fişliyor bizi devlet ? Bak böyle :

"Spor alanlarının güvenlik ve düzenine ilişkin tedbirlerMADDE 5

(4) Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulur. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturulur. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yerine uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye’ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilir. Bilet satışları kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapılabilir. Spor müsabakalarına, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilir. Spor müsabakasına izleyici olarak girecek kişilerin kontrolünü ev sahibi kulüp yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük ev sahibi olmayan müsabakalarda, müsabakaya katılan her iki kulüp; milli müsabakalarda ise, ilgili federasyon tarafından yerine getirilir.(5) Spor alanlarında; güvenliğin sağlanması ve bu Kanuna aykırı davrananların tespiti amacıyla, gerekli teknik donanımlar kurulur. Kameralar ve benzeri teknik donanımların yerleştirilecekleri yerler ve sayıları il veya ilçe spor güvenlik kurulları tarafından belirlenir."

Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulmasıMADDE 13

(2) Esasen bulundurulması suç oluşturmamakla beraber 12 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren alet veya maddeleri spor alanlarına sokan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (3) 12 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren alet veya maddeleri seyircilere temin etmek amacıyla spor alanına sokan veya spor alanında seyircilere temin eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(4) 12 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren alet veya maddeleri spor alanında kullanan kişi, bu suretle müsabaka düzeninin bozulması halinde, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(5) Spor alanına sokulması yasak olmayan maddeleri kullanarak müsabaka düzeninin bozulmasına sebebiyet veren kişi, fiili daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, adli para cezasıyla cezalandırılır.(6) 12 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi hükümlerine aykırı olarak spor alanlarına müsabaka sırasında uyuşturucu veya uyarıcı madde ya da alkollü içecek sokan kişi, fiili daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, adli para cezası ile cezalandırılır.
Yani meşale yakacağına şike yap daha az sıkıntı yaşarsın. 

Kardeşim adam diyor ki senin T.C. kimlik numaran biletinin üzerinde yazacak ama bizde çıkıp demiyoruz ki "sana ne lan benim T.C. kimlik numaramdan" Tamamen polis devleti olan güzel ülkemde bir maç keyfimiz vardı onun da içine ettiler. 

Tribünler birlik olsun demiyorum ama herke kendi tribünün de çıkarabileceği en yüksek ses ile "e-bilete hayır" diye bağırmalı. Yoksa her şey için çok geç olacak. 

PS: Merak edenler için 6222 nolu kanun maddesi aşağıda ki link


0 yorum:

Yorum Gönder

SONSUZA DEK

SONSUZA DEK